Hauraton afwatering

HAURATON GmbH & Co. KG - Nederland
Duurstedeweg 6
7418 CK Deventer / NL-Nederland
+31 570 756516
info@hauraton.nl

Lijngoten

Lijngoten

Lijngoten bestaan uit een gootelement en een rooster. De lijngoot wordt hoofdzakelijk geproduceerd van beton, kunststof, staal of roestvrij staal en de roosters zijn meestal vervaardigd van nodulair gietijzer, kunststof, roestvrij staal of verzinkt staal.

De afstand tussen de wanden op het hoogste punt, noemt men de nominale breedte. Standaard breedtes volgens de EN 1433 zijn breedtes van 100 mm tot 500 mm.

De keuze tussen de verschillende materialen en de grootte wordt bepaald naar aanleiding van de inbouwplaats en het gebruik. Kunststof heeft bijvoorbeeld het voordeel, dat het zeer licht is en daarmee eenvoudig te plaatsen. Bovendien is kunststof tot 100% recyclebaar en daarom zeer milieuvriendelijk. Gietijzer daarentegen biedt een zeer hoge stabiliteit t/m belastingsklasse F-900.

De verschillende belastingsklassen tonen aan hoeveel druk een gootelement of een rooster (afdekking)  kan hebben en hoe stabiel deze zijn. De belastingsklassen gaan van A tot en met F, met andere woorden van voetgangers tot de zwaarste belastingen.

De toepassing voor deze lijngoten is regen- c.q. oppervlaktewater te bergen, te transporteren en op het gewenste punt af te wateren. Het gewenste punt kan zijn: afvoer op het HWA of het opslaan in de zogeheten infiltratiesystemen.

Het infiltreren krijgt bij het afwateren steeds meer belangstelling en dit innovatieve product wordt  door een breed publiek zeer gewaardeerd.  Grondslag voor dit thema is de toenemende bevolkingsdichtheid, hierdoor worden de oppervlakten door de bevolking in grote mate geplaveid en wordt de natuurlijke infiltratie van hemelwater massaal tegen gegaan. Dit veroorzaakt het verlagen van de grondwaterspiegel en het uitdrogen van de aarde.

Om deze ernstige ontwikkeling tegen te gaan wordt het hemelwater op de plek van de neerslag door de infiltratiesystemen opgeslagen en vervolgens geleidelijk weer afgegeven.

De lijngoot is een deel van de lijnafwatering, daar het hemelwater van een bepaald oppervlak langs een streng (lijn) verzameld wordt. Een voorbeeld van deze lijnafwatering is de sleufgoot. Bijzonder aan dit systeem is dat op basis van een bijzonder smalle inloop, na installatie, slechts een smalle spleet aan de oppervlakte zichtbaar blijft.

In tegenstelling tot lijnafwatering wordt bij puntafwatering, bijvoorbeeld een straatkolk, het water op een bepaald punt verzameld en afgevoerd.

Als u meer over het brede assortiment wilt weten of in individuele lijnafwatering geïnteresseerd bent, bezoek dan onze website!

Kijk ook eens bij de volgende pagina's lijngoten, roostergoten, sleufgoten, draingoten


meer over afwateringstechnieken vindt u op www.hauraton.nl

 
 
 

HAURATON GmbH & Co. KG - Nederland
Duurstedeweg 6
7418 CK Deventer / NL-Nederland
+31 570 756516
info@hauraton.nl

HAURATON nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief

 
 

Imprint        Privacy Policy